TRENING MRESVUBIH-A I ĐAčKIH PARLAMENATA U REPUBLICI SRBIJI
DATUM: 12.12.2016


U periodu 9 -11. decembra 2016. godine u gradu Nišu u Srbiji su se sastali predstavnici Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine i predstavnici Đačkih parlamenata u Srbiji. Ukupno 7 trenera i 3 srednjoškolca iz Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine su prisustvovala treningu.

Prvi dan treninga počeo je upoznavanjem i razmjenom iskustava iz prethodnog perioda. Isti dan završene su prezentacijame o strukturi i radu Savjeta učenika grada Niša, Unije đačkih parlamenata Leskovca, predstavnika srednjoškolaca iz Novog Pazara, Brusa i Zaječara, te predstavnika Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine. Početak radnog dijela drugog dana označila je identifikacija osnovnih problema sa kojima se susreću srednjoškolci Srbije. Nakon toga, prisutni su razgovarali o njihovim eventualnim riješenjima, a učesnici iz Bosne i Hercegovine su iznosili primjere dobre prakse sa svog područja.

Radni dan je nastavljen radionicom o komunikaciji, gdje su se srednjoškolci pored teorijskog znanja i na praktični način mogli upoznati sa vrstama i načinima komunikacije, s ciljem njihovog prenošenja u mreže. Uslijedio je razgovor o timskom radu, definiranje vrsta timova, uloga u timu, te učenje o procesu donošenja odluka.

Radionicom o osnovama projektnog menadžmenta, definisano je šta sve treba da ima jedna aktivnost da bi bila potpuna. Nakon toga uslijedilo je planiranje aktivnosti koje će srednjoškolci Srbije implementirati u tekućoj školskoj godini. Prilikom definisanja aktivnosti vodilja su bili identifikovani problemi.

Trening je završen evaulacijom, gdje su svi srednjoškolci iznijeli pohvale na račun organizacije, plana rada i ciljeva koje su željeli postići ovim treningom.

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions