TRENING ZA PREDSTAVNIKE TUZLANSKOG KANTONA, POSAVSKE žUPANIJE I BRčKO DISTRIKTA
DATUM: 11.11.2016


Predstavničko tijelo srednjoškolaca Tuzlanskog kantona, Brčko distrikta te Posavske županije, u periodu od  10.-12.11.2016.godine u Hotelu „Orion“ u Srebreniku, održalo je svoj prvi trening sastanak za školsku 2015/16. godinu.Učešće su uzeli predsjednici Vijeća učenika srednjih škola sa ovoga područja.

Osnovni cilj treniga, pored jačanja kapaciteta i izgradnje novih vještina, bio je i diskutovanje o postojećim problemima te pronalazak adekvatnih strategija za rješavanje istih.

Učesnici su tokom prvog i drugog dana kreirali plan i program za predstojeću godinu. Kao bitan aspekt istoga istakli su  poboljšanje saradnje Mreže vijeća učenika TK-a sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta čija saradnja i prethodnih godina nije izostala.

 

Kroz kreativne radionice interaktivnog karaktera, učili su o procesu donošenja odluka na različitim nivoima. Bitnost znanja iz ove oblasti ogleda se u demokratskom radu Mreže savjeta vijeća učenika u Bosni i Hercegovini na svim nivoima, kroz proces donošenja demokratskih odluka pri čemu je pravo biranja i odlučivanja, ostavljeno srednjoškolcu kao jedinki koja prepoznaje, mapira te rješava probleme sa kojima se susreće ova dobna grupa.

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions