IZVJEšTAJ SA TRENINGA ZA TRENERE
DATUM: 08.08.2016


U periodu od 31.07. do 06.08. u prostorijama Eko centra „Ušće“ u Trebinju održan je trening za trenere. Na treningu su prisustvovali treneri koji su iste edukacije prošli ranijih godina i mladi koje su školske 2015/16. godine završili srednjoškolsko obrazovanje i svoje neformalno obrazovanje odlučile nastaviti kroz Mrežu savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Kroz sedam dana kampa, polaznici istog su usvajali mnoga znanja koja će im pomoći u budućem izvođenju radionica. Prvog radnog dana polaznici kampa su bili upoznati sa samim Programom razvoja savjeta/vijeća učenika u BiH, zatim se pričalo o metodologiju rada u Mreži, a kao zaključak dana njihove starije kolege su sa učesnicima podijelili svoja iskustva rada na seminarima/ treninzima koji se organizuju u sklopu Programa.

Drugog radnog dana polaznici kampa su usvojili osnovna znanja o vođenju radioničnog procesa, te su kroz zajedničku diskusiju analizirali potencijale strahove  i predviđali probleme sa kojima bi se u toku vođenja procesa mogli susretati. Trećeg radnog dana polaznici kampa su podijeljeni u parove, gdje su tokom čitavog trećeg dana sa svojim supervizorima pripremali radionice i primjenjivali sva stečena znanja prethodnih dana. Ono što je pored pripremanja radionica obilježilo treći radni dan je razgovor o standardizaciji trenerskog rada, gdje je polaznicima održana radionica od strane trenera kako bi oni mogli da vide kako treba da teče jedan radioničarski proces. Četvrti radni dan je ostavljen za implementaciju pripremljenih radionica. Četvrti dan je obilježila nevjerovatna energija, volja, želja i znanje  koju su polaznici pokazali kroz izvođenje svojih radionica.

Kroz kreiranje radionica vidjela se motivacija, inovativnost, tačnost, preciznost svih polaznika kampa i to su činjenice koje pokazuju koliko su usvojili znanja prethodna tri radna dana. Petog radnog dana su završene radionice koje nisu se stigle dan prije uraditi te je upriličena posjeta gradu Trebinju i odlazak u prostorije Crvenog krsta gdje se razgovaralo o budućnosti Mreže, njenim daljim koracima, predstavljani su timovi i njihovi zadaci. Ono što je krasilo svaki dan kampa je činjenica i da su polaznici kampa po završetku radnog dijela dana, ostatak slobodnog vremena provodili zajedno, družili se, osmišljali i kreirali svoje slobodno vrijeme.

 

Izvještaj napisao:

Ismet Bolić, trener mreSVUBIH-a

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions