VIII KONFERENCIJA MRESVUBIH I II REGIONALNA KONFERENCIJA MRESVUBIH
DATUM: 12.05.2016
VIII konferencija mreSVUBIH-a, a II regionalna konferencija mreSVUBIH-a održana je od 08. – 11. maja 2016. godine u Hotelu „Hollywood“ u Sarajevu, a brojala je oko 80 učesnika iz 4 države: Srbije, Hrtvatske, Slovenije, te gotovo svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Prvog dana, po dolasku u Sarajevo rukovodstvo mreSVUBiH-a, radi na pripremama pojedinačnih prezentacija rada svakog kantona, regije i distrikta koje će predstavljati gostima učesnicima iz regiona. Nakon toga se razgovaralo o problemima, poteškoćama i preprekama prilikom realizacije aktivnosti, komunikaciji i timskom radu u samoj mreži, kao i primjerima dobre prakse.

Drugog dana konferencije učesnici, zajedno sa srednjoškolcima iz Unsko - sanskog  i Kantona Sarajevo okupili su se na platou ispred SCC-a gdje je počeo ulični performans, centralna aktivnost ili početna aktivnost kampanje „Želimo znati“ koja se ove godine, simbolično nakon 5 godina trajanja naziva „Već 5 godina želimo znati kada će ovaj ŠIT stati“. 

Ovaj ulični performans podržan je i prepoznat od više od 10 medijskih kuća sa nacionalnom frekvencijom, te je mreSVUBiH 9. maja bio tema dana o kojoj se razgovaralo u cijeloj državi.

Treći dan konferencije učesnici rad nastavljaju prezentacijama struktrure, realizovanih aktivnosti kao i primjera dobre prakse srednjoškolskih tijela u regionu i to : Dijaške organizacije Slovenija, Nacionalnog vijeća učenika Republike Hrvatske, Učeničkih parlamenata u Srbiji i Mreže Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Izabrane su i dvije najaktivnije mreže mreSVUBiH-a i to Mreža vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona i trebinjska regija Mreže Savjeta učenika Republike Srpske, koje su u školskoj 2015/2016. godini postigle najzapaženije rezultate.

Nakon toga  uslijedio je rad po grupama, gdje se radilo na umrežavanju Učeničkih parlamenata u Srbiji, regionalnoj saradnji, kao i planu rada mreSVUBiH-a za narednu školsku godinu. Dan je završen promocijom generacije mreSVUBiH-a gdje su svim polaznicima programa „Razvoj Savjeta/Vijeća učenika u BiH“, a koji su maturanti, svečano uručene potvrde o uspješno završenom učešću u programu, te im se pružila prilika da apliciraju za tim trenera u programu, gdje bi i dalje aktivno nastavili graditi samu mrežu.

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions