TRENING ZA PREDSTAVNIKE MREVUK-A HERCEGBOSANSKE žUPANIJE
DATUM: 11.04.2016
Grad Livno bio je domaćin treninga Mreže Savjeta/Vijeća učenika BiH na kojem su prisustvovali predsjednici i potpredsjednici svih Vijeća učenika srednjih Hercegbosanske županije. U Hotelu „Dinara“ entuzijastični srednjoškolci su od 07.4. do 09.04. 2016. godine imali zadatak da isplaniraju aktivnosti za drugo školsko polugodište, kao i za ovogodišnju kampanju koja se po tradiciji održava u Sarajevu.

Vrijedni učenici su u prvom polugodištu uradili niz akcija kao što su : „Ružičasto sanduče“, „Ostavi trag“ , ankete na temu školskog plana i programa te o tome koliko su učenici upoznati sa važnosti vijeća učenika. I urađene i isplanirane akcije imaju jedno za cilj, a to jeste  poboljšanje srednjoškolskog obrazovanja i njihovog društvenog aktivizma. Trening je uspješno realizovan, a aktivnosti koje su najznačajnije za izdvojiti su „ Kafa sa ministrom“ i „Zaigraj za mreVUŽ“ i posebno zanimljiva „Live anketa“ u sklopu koje su učesnici treninga anketirali srednjoškolce na ulicama Livna na temu „Obrazovni sistem u BiH“.

Na ovaj način je učesnicima pružena prilika iskustvenog učenja metoda ispitivanja potreba i to jako uspješno. Na evaluaciji koja je uslijedila nakon treninga, trening je od strane učesnika ocijenjen kao odlična prilika za učenje i napredak srednjoškolaca.

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions