TRENING ZA PREDSTAVNIKE MREVUK-A KANTONA TUZLA, POSAVSKE žUPANIJE I BRčKO DISTRIKTA
DATUM: 04.04.2016
U periodu od 31. marta do 02. aprila 2016. godine održan je drugi godišnji trening za predstavnike Mreže vijeća učenika Tuzlanskog kantona, Posavske županije i Brčko Distrikta. Učesnici su stigli u hotel do 12h. Trening je počeo upoznavanjem s obzirom da je bilo novih članova mreVUK-a TK. Poslije upoznavanja koje je bilo opsuštajuće posebno za nove članove, predsjednica Lejla Šarić je zajedno sa ostalim članovima prešla sve aktivnosti koje je Mreža Vijeća učenika Tuzlanskog kanotna odradila do sada, te podsjetila na one aktivnosti koje su ostale da se odrade.

 

Nakon pregleda odraženih aktivnosti treneri su odradili par motivirajućih vježbi za sve članove kako bi energija ostala i za sljedeći dan koji je jako bitan.Drugi dan pored kreativnih i motivirajućih vježbi kako za svakog predstavnika individualno tako i za cijeli tim, članovi su učestvovali i u edukativnoj radionici  "Izučavanjem istorije do pomirenja". Učesnici su pogledali dokumentarni film o Prvom svjetskom ratu i povodu za sam događaj, Gavrilu Principu te iznosili svoje stavove u vezi sa temom. Učesnici su pomno pratili film te su mogli razlučiti šta može biti istina i kakav se uticaj vrši na razmišljanje mladih ljudi kroz generacije kada je u pitanju ovaj događaj. Historija je bitna, kažu, jer ako ne poznajemo historiju onda smo skloni ponavljati iste greške.

Treći dan treninga je ostao za izbor prelaznog rukovodstva mreVUK-a TK i za evaluaciju samog treninga. 

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions