IZVJEšTAJ SA TRENINGA MREžE VIJEćA UčENIKA HERCEGOVAčKO-NERETVANSKOG I ZAPADNO-HERCEGOVAčKOG KANTONA/žUPANIJE
DATUM: 18.04.2016


Trening za predstavnike mreVUK-a  Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije i Zapadno-hercegovačke županije održao se u vremenskom periodu od 14.do 16.04.2016 u Hotelu „City“ u Mostaru.

Treningu je prisustvovalo ukupno 24 predstavnika Vijeća učenika srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije i Zapadno-hercegovačke županije. Treningom su koordinisala četiri trenera mreSVUBIH-a (Mreže Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine).

Ovaj trening je obilježila posjeta Skuptini Hercegovačko-neretvanskog kantona sa ciljem upoznavanja sa radom Skupštine, njenim ovlaštenjima i organizacijom. Ovom sastanku su prisustvovali predstavnici Skupštine i predstavnici Minsitarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport HNK/Ž. Sastanak je bio dobra prilika da srednjoškolci iznesu svoje probleme, ali i da se upoznaju sa nadležnostima ovih institucija.

U konačnici je iskazana potreba za značajnijom podrškom radu i saradnjom sa Mrežom vijeća učenika od strane škola, resornog ministarstva, skupštinskih komisija, ali i vijeća roditelja i nastavnika, sa naglaskom na unapređenje obrazovanja u Hercegovačko-neretvanskog kantona, ali i jačanje njihovog djelovanja u okviru škola, što je i zakonska obaveza. Dogovorena je saradnja na nekoliko projekata kao što su „Indeks inkluzivnosti“, Prezentacija Zakona o mladima FBiH itd.

Nakon posjete Skupštini HNK trening se nastavio. Pored kreativnih i motivirajućih vježbi kako za svakog predstavnika individualno tako i za cijeli tim, članovi su učestvovali i u edukativnoj radionici  "Izučavanjem istorije do pomirenja". Učesnici su pogledali dokumentarni film o Prvom svjetskom ratu i povodu za sam događaj, Gavrilu Principu te iznosili svoje stavove u vezi sa temom. Učesnici su pomno pratili film te su mogli razlučiti šta može biti istina i kakav se uticaj vrši na razmišljanje mladih ljudi kroz generacije kada je u pitanju ovaj događaj. Historija je bitna, kažu, jer ako ne poznajemo historiju onda smo skloni ponavljati iste greške.

 

Da je trening uspješno realizovan moglo se zaključiti po komentarima i utiscima tokom evaluacije treninga. Učesnici su bili jako zadovoljno aktivnostima koje su dogovorili i što su razgovarali o raznim temama i problemima na ovom treningu, te što su mogli dobiti informacije od trenera koji su to nekada prošli. Predstavnici mreže vijeća učenika oba kantona sa novoizabranim rukovodstvima, motivisani, osnaženi i spremni su za implementaciju aktivnosti koje ih čekaju u narednom periodu, a sve u cilju unaprjeđenja obrazovnog sistema u BiH.

 

 

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions