REGIONALNA KONFERENCIJA MRESVUBIH-A I PREDSTAVNIKA UčENIčKIH PARLAMENATA IZ SRBIJE
DATUM: 08.12.2015
U periodu od  4.12 – 6.12.2015. godine u Hotelu,,Orion" kod Srebrenika održan je trodnevni  trening sastanak između  predstavnika mreSVUBiH-a te predstavnika/ca  7 učeničkih srednjoškolskih unija iz Srbije. ( Pančevo, Niš, Leskovac, Obrenovac, Novi Pazar, Zaječar, Zrenjanin ).

Glavni cilj treninga jeste ostvarivanje zajedničke saradnje na relaciji Mreža savjeta/vijeća učenika BiH i učeničkih Parlamenata Srbije. Prezentovanje urađenog u ove dvije države te prenošenje iskustava dobre prakse.

Ono što žele predstavnici đačkih Parlamenata iz ovih gradova, jeste prvenstveno uspostavljanje funkcionalnih đačkih Parlamenata koji će zastupati interese srednjoškolaca, potom ojačavanje Unija parlamenata i umrežavanje Unija parlameta izmežu ovih 7 gradova. Dugoročni cilj jeste umrežiti sve unije na prostoru Srbije i napraviti jedno vrhovno srednjoškolsko predstavničko tijelo Srbije.

Mreža savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini, upoznala je mlade iz Srbije sa svojim načinom djelovanja, osnaživanja mladih, načinom strateškog planiranja plana i programa aktivnosti za rad mreže.

Nakon kratke edukacije za goste, od strane naših trenera, podjeljeni su po grupama, gdje  su mladi iz Srbije osmislili cjelokupnu kampanju koja uvezuje ovih 7 unija, sa po četiri aktivnosti. Svaka od aktivnosti će biti sprovedena u svakoj uniji i na nivou đačkih parlamenata.

Tokom sastanka  su 4 problema  definisana i na osnovu istih napravljene aktivnosti i stavljenje u kampanju. Problematika motivacije, nepoznavanja i nepoštivanja đačkih Parlamenata, nepovezanost unija kao i nedovoljno dobro medijsko pretstavljanje i pretstavljanje putem društvenih mreža javnosti, rada Parlamenata i Unija. Problemom motivacije bavit će se projektna aktivnost „Udica“. Nepoznavanje postojanja i uvažavanja učeničkog tijela „ZNZ – Zar ne znaš?“. Problematika nepovezanosti unija, planira se riješiti projektnom aktivnošću „Nisam pauk ali ću sa vama u mrežu“, te facebook aktivnost „Ovako to mi“.

Sve navedene aktivnosti dijelom su kampanje „Ispletimo mrežu“-

U drugom polugodištu školske 2015/16. planirana je i posjeta predstavnika mreSVUBiH-a u Srbiju kako bi zajedno bila odrađena evaluacija rada.

 

Izvještaj sastavila:

 

Delila Bajrić, trener mreSVUBIH-a

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions