IZVJEšTAJ SA TRENINGA MREVUK-A HNK/Ž I ZHK/Ž
DATUM: 09.11.2015


U periodu od 6. do 8. novembra 2015. godine u Hotelu "City" u Mostaru, održan je seminar za predsjednike vijeća učenika srednjih škola Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona/županije. Nakon upoznavanja učenika međusobno i s trenerima, slijedila je prezentacija o VU, mreVUK-u i mreSVUBIH-u.. Uz pomoć trenera radili su i na poboljšanju timskog rada i podizanja motivacije iz vježbu “Pusto ostrvo”.
Razgovaralo se važnosti vijeća učenika u srednjim školama, zatim problemima sa kojima se susreće i njihovim mogućim rješenjima.
Drugi dan seminara analiziran je dosadašnji rad, održana je prezentacija, o projektnom menadžmentu, nakon čega je uslijedila razrada projektnih planova i planiranje akcija koje će mreVUK HNK/Ž i ZHK/Ž sprovesti u tekućoj školskoj 2015/16.godini.

Ostajte ovdje

Ovaj projekat se odnosi isključivo na veliki broj “odliva mozgova” u BiH. Cilj projekta je stvaranje osjećaja rodoljublja. Zamisao ovog projekta je u vidu “terapije” gdje bi se uz određenu obuku podizala svijest o važnosti ostanka mladih u BiH.

Dan srednjoškolaca

CIlj ovog projetka jeste odati počast srednjoškolcima i studentima koji su pogubljeni zbog svojih mirnih protesta.Tim putem organizovalo bi se zatvaranje ulica radi šetnje učenika s transparentima, zatim 5-to minutna šutnja kao simbol davanja počasti i završni govor o toj nesreći.Kao kraj planirano je da svaki učenik pusti po jedan balon.

Talk to me (TTM)
Ovaj projekat je zamišljen u vidu okruglog stola gdje bi učenici zajedno s osobljem škole, (profesorima, pedagozima) iznijeli svoje probleme sa kojima se susreću u školi i predložiti moguća rješenja.

Moj đir, moj mir
Povodom nasilja i sedmice mira, ovaj projekat je zamišljen kao održavanje časova samoodbrane i uvođenja istog u školski plan i program, kako bi se učenici lakše snalazili ukoliko bi se našli u takvim situacijama.

Jedan slatkiš, jedno dijete
Akcija koja se provodi svake godine i sastoji se u pravljenju poklona i paketića djeci s posebnim potrebama ili nekom udruženju.

Ostavi trag

Cilj akcije, je da putem nekog “traga” učenici doprinesu svojoj školi ili lokalnoj zajednici.

Na kraju se izabralo i novo rukovodstvo na nivou kantona, gdje je u prezentaciji odrađenog zadatka, kviz znanja i predstavljanje kandidata, učestvovalo nekoliko predstavnika.


Izvještaj sastavila:

Seada Čehić
predsjednica Mreže vijeća učenika Hercegovačko-neretvanskog kantona

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions