TRENING ZA PREDSTAVNIKE MREVUK-A KANTONA SARAJEVO
DATUM: 13.10.2015
Dana 8.10.2015. godine predsjednici Vijeća učenika dvadeset šest škola Kantona Sarajevo okupili su se u Hotelu „Holywood“ u sarajevskom naselju Ilidža. Svi učenici su dočekani od strane trenera mreVUK-a, koji su i sami prije par godina bili na mjestu istaknutih srednjoškolaca koji su vodili vijeća učenika sarajevskih srednjih škola. Nakon kratkog upoznavanja sa radom mreVUK-a, svi srednjoškolci su imali priliku da iznesu probleme koji se iz godine u godinu ponavljaju u njihovoj školi, a i dalje se nisu riješili.

Kroz kratku diskusiju došli smo do zaključka da se neki problemi, kao što su problem (ne)sigurnosti u školi, elektronski dnevnik, nedostatak motivacije javljaju samo u nekim školama i da su to problemi na kojima treba raditi isključivo vijeće učenika te škole u saradnji sa upravom škole, Vijećem roditelja i Vijećem nastavnika. Neki problemi, pak, pokazali su se kao opšti, oni koji se ponavljaju u većini škola. Takav problem jesu i izostanci učenika koji se, po statistikama, konstantno povećavaju.

 

Tokom dana radilo se i na predlaganju novih i starih projekata na kojima bi željeli raditi u toku ove školeske godine. „Jedno dijete, jedan slatkiš“, „Rat boja“, „MreVUK-ov bazar“, „Dan srednjoškolaca“, „Sedmica volonterizma“, „Budi (ne)kulturan“, samo su neki od projekata koje mreVUK-ovi srednjoškolci planiraju realizirati. Pred kraj dana govorilo se o izboru novih članova rukovodstva.  Svi učesnici su dobili zadatak da istraže rad i način funkcionisanja vijeća učenika u tri škole Kantona Sarajevo.  

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions