IZVJEšTAJ SA TRENINGA MREžE VIJEćA UčENIKA TUZLANSKOG KANTONA, POSAVSKE žUPANIJE I BRčKO DISTRIKTA
DATUM: 09.03.2015
Trening Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona održan je u periodu od 06.03.2015.  godine - 08.03.2015. godine u Motelu „Orion“ – Ormanica. Na treningu Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona  prisustvovali su predstavnici TK, PŽ, BD (30). Ono što je karakteristično za ovaj trening jeste da su prisustvovali predstavnici srednjih škola koji do sada nisu bili dio Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona. Trening je podrazumijevao:

-         Pregled rada srednjih škola u periodu od mjeseca decembra 2014. godine;

-         Dan srednjoškolaca II;

-         Sajam neformalnog obrazovanja;

-         Završna aktivnost Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona;

-    

·         Pregled srednjih škola u periodu od mjesec decembra 2014. godine

Na predhodnom treningu Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona održanom u decembru 2014. godine predstavnici srednjih škola dogovorili su se o aktivnostma koje su morali sprovesti u svojim školama, kao i izvještaje koje su morali poslati o završenim aktivnostima. Većina srednjih škola je uspješno sprovela sve aktivnosti i poslala izvještaje na vrijeme.

 

·         Dan srednjoškolaca II

Mreža Vijeća učenika Tuzlanskog kantona došla je na zajedničku ideju da Dan srednjoškolaca nije samo jedan dan u godini, nego da je to svaki dan. Upravo iz tog razloga odlučili smo da 23.03.2015. godine obilježimo kao Dan srednjoškolaca II. Na taj dan u srednjim školama biti će održane razne interaktivne i edukativne radionice, uz sportska takmičenja.

·         Sajam neformalnog obrazovanja

Članovi Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona na ovom treningu prezentirali su svoje ideje o Sajmu neformalnog obrazovanja. Ovaj projekt koji se radi na nivou Bosne i Hercegovine predstavlja jednu od najznačajnijih aktivnosti Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona za 2014/2015. godinu. Članovi su prezentovali aktivnosti prije sajma, radionice koje će se održati, anketiranje, kreiranje web stranice, sam Sajam neformalnog obrazovanja i na kraju evaluaciju cijelog projekta.

·         Završna aktivnost Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona

Završna aktivnost predstavlja kampanju pod nazivom „Otići ili ostati?“. Kampanja će biti održana u više gradova sa ciljem uključenje većeg broja srednjoškolaca. Završna aktivnost podrazumijeva lijepljenje plakata, uličnu akciju, prigodan svečani program, pisanje problema srednjoškolaca na platnu i defile. Sve probleme srednjoškolaca predsjednik Mreže Vijeća učenika Tuzlanskog kantona objedinit će na papir i odnijeti na manifestaciju u Sarajevu.

 

·      

 

 

·      

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions