TRENING ZA PREDSTAVNIKE MREVUK-A SARAJEVSKOG KANTONA
DATUM: 22.01.2015
Trening je održan u hotelu ,,Hollywood“. Na treningu je bio prisutan 21 učesnik.

Teme koje su se obrađivale na treningu su:

-          Aktivnost i unutrašnje uređenje same mreže;

-          Kako postići sporazum sa ministarstvom i kako doći do potpisivanja memoranduma;

-          Završna akcija na platou ispred BBI centra

Aktivnosti i rokovi za svaku pojedinačnu aktivnosti koje su isplanirane na treningu za naredni period su:

Nakon razgovora o aktivnostima, problemima i budućim planovima mreže,  članovi su razradili plan koji će im pomoći prilikom potpisivanja memoranduma sa ministarstvom. Plan se sastoji od dvije stavke:

1.    Slanje dopisa ministarstvu u kojem će članovi uz privitak pisane forme pobliže predstaviti rad mreže, njene članove , rukovodioce i naše planove. Prva aktivnost kojom bi srednjoškolci privukli pažnju jeste pravljenje popularnih selfija na kojima bi naši članovi držali papir sa upečatljivim pitanjem (Naše vrijeme tek dolazi!!)                                                                                                                                   Slefiji bi u toku noću bili polijepljeni po glavnim ulicama našeg grada u cilju što veće reklamacije.                                                                                                                                                                                                                                                                                                               Drugi dio jeste pravljenje kratkometražnog film na kojem bi naši članovi postavili 14 aktuelnih pitanja srednjoškolaca te na samom kraju poslali poruku da i mi imamo važnu ulogu u donešenju određenih odluka.

Druga naša aktivnost je osmišljavanje završne akcije koja bi se održala u maju, na platou ispred BBI centra od 12:00 -15:00 časova. Ostati ili otici? - Glavno je pitanje mladih u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog ovog pitanja planiran je projekat "Odliv mozgova", koji je nastavak na anketu sprovedenu u proteklom vremenu. Kroz taj projekat cilj nam je da spriječimo odlazak mladih iz BiH, nakon završene srednje škole.

Vazno je napomenuti da će za vrijeme programa svi prisutni imati priliku da na velikom bijelom platnu, na kojem ce biti nacrtana granica (karta) BiH, napisu svoj komentar ili misljenje zasto mladi odlaze iz BiH.

Da bi to privukli što veći broj populacije, odlučili smo da po gradu zalijepimo strelice koje upućuju ka BBI centru, i na njima bi pisalo:- "Ostati ili otici?", 12h BBI centar!, nadomak prije početka akcije.

 

 

 

 

 

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions