SREDNJOšKOLCI BIH JAčAJU KAPACITETE SREDNJOšKOLACA U SRBIJI
DATUM: 10.12.2014


Trening za jačanje kapaciteta predstavnika omladinskih parlamenta srednjih škola iz jablaničkog okruga u Srbiji, održan je od 5. do 7. decembra u Srebreniku u partnersvu sa Edukacionim Centrom iz Leskovca. Na treningu je prisustvovalo ukupno 17 predsjednika omladinskih parlamenata iz Srbije i 15 predstavnika mreSVUBIH-a.

Tokom treninga predstavnici mreSVUBIH-a su svojim vršnjacima iz Srbije prenosili iskustva dobre prakse koja se odnosena uspostavljanje održive strukture mreže, izbornih procesa u mreži, uspostavljanje efikasnih kanala komunikacije unutar mreže te mreže sa okolinom, uspostavljanja mehanizama saradnje sa vladinim institucijama koje su zadužene za obrazovanje i mlade.

Najveći dio treninga posvećen je metodama zastupanja i zagovaranja potreba i interesa srednjoškolaca odnosno ulozi izabranih predstavnika srednjoškolaca. Predstavnici srednjoškolaca iz BiH učili su predstavnike srednjoškolaca u Srbiji na koji način da analiziraju potrebe srednjoškolaca, kako da organizuju istraživanja, kreiraju kampanje koje će privući srednjoškolce da učestvuju, a istovremeno skrenuti pažnju donosioca odluka.

Pored učenja o predstavničkoj demokratiji, učili su o običajima i tradiciji gradova iz kojih dolaze te razvijali nova prijateljstva koja će se održavati kroz susrete koji su planirani u narednoj godini.  

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions