MRESVUBIH AKADEMIJA: ODRžAN KAMP ZA MLADE LIDERE
DATUM: 31.07.2017

 

U izviđačkom eko-centru „Ušće“ kod Trebinja tokom sedam dana (23.07- 29.07.) održan je kamp za mlade lidere u sklopu Akademije Mreže savjeta/ vijeća učenika Bosne i Hercegovine.

Akademija koju provodi mreSVUBIH, inače ujedinjeno tijelo svih savjeta/vijeća učenika u Bosni i Hercegovini je jedinstven četverogodišnji program neformalne edukacije čiji je cilj razvoj omladinskih lidera, a koji usklađuje lične potrebe i interese sa izazovima liderstva u specifičnom ambijentu BiH.

Ovogodišnji polaznici su četvrta generacija mladih ljudi koji žele razvijati i unaprijeđivati svoje liderske kompetencije i doprinositi razvoju društva kroz Akademiju.

- Ovaj program pruža priliku da radimo na sebi, usvajamo nova znanja i načine kako prenositi znanje. Pored prilike za učenje mreSVUBiH Akademija nudi priliku da se mladi iz cijele države druže, provode kvalitetno vrijeme i razbijaju monotoniju, istakao je Ismet Bolić polaznik druge generacije ovog programa.

Kamp u Trebinju uključivao je trening edukacije polaznika Akademije iz oblasti prema afinitetima polaznika. Vršnjačka edukacija, mentorski rad, odnosi sa javnosti, odnosi sa vladinim institucijama i organizacijama civilnog društva i filantropija su neke od edukativnih sesija održanih na kampu. Pored edukativnog sadržaja priređene su sportsko-rekreativne i zabavne aktivnosti.

- Nakon sedam dana na kampu sa sigurnošću mogu reći da sa sobom kući osim predivnih uspomena nosim i mnogo znanja koje će mi koristiti u svim sferama mog života. Očekujem da nakon ovih sedam dana nastavim napredovati, graditi sebe i društvo u kojem živim kroz ovu priču, kazala je Aida Osmanagić polaznik ovogodišnje generacije Akademije.

 

Također, kamp je poslužio za kreiranje strategije rada Mreže savjeta/vijeća učenika Bosne i Hercegovine za narednu školsku godinu.

-  Vjerujem da će kreirana strategija olakšati rad Mreže, a da će ciljevi i aktivnosti definisani unutar strategije unaprijediti trenutnu situaciju po pitanju obrazovanja i položaja srednjoškolaca i mladih u Bosni i Hercegovini. Ova strategija predstavlja osnovu rada koju će srednjoškolci u narednoj godini iskoristiti za realizaciju svojih ideja, zaključio je Anel Smajić, projekt asistent OKC-a.

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions