IX KONFERENCIJA MRESVUBIH-A I IV REGIONALNA KONFERENCIJA MRESVUBIH-A
DATUM: 12.05.2017
IX Konferencija mreSVUBIH-a, a IV Regionalna konferencija mreSVUBIH-a održana je od 08- 11. maja 2017. godine u Hotelu „Hollywood“ u Sarajevu, a brojala je oko 70 učesnika iz 3 države: Srbije, Hrtvatske, te gotovo svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Prvog dana, po dolasku u Sarajevo rukovodstvo mreSVUBiH-a, radi na pripremama pojedinačnih prezentacija rada svakog kantona, regije i distrikta koje će predstavljati gostima učesnicima iz regiona. Nakon toga se razgovaralo o problemima, poteškoćama i preprekama prilikom realizacije aktivnosti, komunikaciji i timskom radu u samoj mreži, kao i primjerima dobre prakse.

Drugog dana konferencije učesnici, zajedno sa srednjoškolcima iz Unsko - sanskog  i Kantona Sarajevo, kao i predstavnicima Mreže savjeta učenika trebinjske i banjalučke regije okupili su se na platou ispred SCC-a gdje je počeo ulični performans, centralna aktivnost kampanje „Želimo znati“ koja  ove godine nosi naziv ,,Želimo znati kako u ovoj zemlji ostati?“

Nakon toga  uslijedio je rad po grupama, gdje se radilo na planu aktivnosti mreSVUBiH-a za narednu školsku godinu. Održane su i prezentacije Udruge srednjoškolaca i Nacionalnog vijeća Republike Hrvatske.

Dan je završen promocijom generacije mreSVUBiH-a gdje su svim polaznicima programa „Razvoj savjeta/vijeća učenika u BiH“, a koji su maturanti, svečano uručene potvrde o uspješno završenom učešću u programu, te im se pružila prilika da apliciraju na mreSVUBIH akademiju, gdje bi i dalje aktivno nastavili graditi samu mrežu.

 

Izabrana je i najaktivnija mreža mreSVUBiH-a i to Mreža vijeća učenika Unsko - sanskog kantona koja je u školskoj 2016/17. godini postigla najzapaženije rezultate.

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions