TRENING ZA PREDSTAVNIKE MREVUK-A ZENIčKO - DOBOJSKOG KANTONA
DATUM: 14.04.2017


Da Zenica ima itekako aktivne srednjoškolce koji osim što promovišu prava i obaveze svojih kolega u nastavnom procesu, tako i rade na pospješivanju istoga. Shodno tome, 12. i 13. aprila održan je trening  za predstavnike srednjoškolaca  Zeničko-dobojskog kantona u prostorijama Mješovite škole u Zenici.

Osnovni cilj treniga bila je diskusija te pronalazak adekvatnih  rješenja i strategija  na teme postojećih problema koji pogađaju ovu populaciju. Kako u Mreži savjeta/vijeća učenika u BiH brinu o svakom pojedincu, njihovoj ličnosti i razvoju punih potencijala i kapaciteta, tako i ovom kantonu nisu izostale radionice motivacije i ličnih vrijednosti.

Srednjoškolci su također ovim putem dogovorili aktivnosti kojima će jačati saobraćajnu kulutru i preventivno djelovanje u spriječavanju saobraćajnih opasnosti. Dogovorene su i realizacije aktivnosti kao što je  „Dan karijera“, gdje će biti organizovani motivacioni govori mladih uspješnih ljudi u lokalnim zajdnicama predstavničkog tijela te aktivnost „Ostavi trag“ prlikom koje će srednjoškolci  u lokalnim sredinama ostaviti vidljiv i opipljiv, a ponajviše koristan trag mreže.

Učesnici su u sklopu treninga posjetili i kantonalnu Skupštinu na kojoj su prezentovali rad Mreže u tekućoj i prošloj godini i upoznali predstavnike Vlade o svim aktivnostima. Domaćini u sali bili su prijatelji iz Komisije za obrazovanje, Komisije za mlade, kao i predsjedavajuća Skupštine ZDK koji  podržavaju  rad srednjoškolaca.

 

Sa predstavnicima Vlade razgovaralo se  o izvođenju praktične nastave u školama, Nastavnom planu i programu i  finansiranju rada Mreže vijeća učenika od strane Vlade.

 
Razvoj vijeća učenika i osnivanje Mreže vijeća učenika kantona omogućili OKC Banja Luka i National Endowment for Democracy (NED).

Copyright © by OKC 2008 | Design by ReCreative Solutions